Belastingschuld leidt tot veel faillissementen

Het aantal faillissementen in de Nederlandse winkelstraat zal dit jaar en de komende jaren stijgen. Dat komt vooral door de hoge belastingschulden van menig winkelbedrijf.

Bron: AccountantWeek

Dat voorspelt ING, zonder specifieke cijfers te geven. Winkels die parfums en cosmetica verkopen hebben gemiddeld de hoogste belastingschuld met 233.000 euro van de bedrijven met toegekend uitstel van belastingbetaling. Ook bij schoenen- en elektronicawinkels is de schuld in verhouding hoog. Bij drogisterijen en winkels die voedingsmiddelen verkopen is de belastingschuld juist laag.

"Winkeliers konden de vorige lockdown overleven door steunpakketten van de overheid, belastinguitstel en regelingen met verhuurders en banken", aldus de bank. Volgens ING teren de meeste ondernemers nu naar eigen zeggen vooral op belastinguitstel.

Bijzonder uitstel van betaling loopt volgens de bank af op 1 februari en vanaf oktober moeten schulden worden terugbetaald in maximaal vijf jaar tijd. Vooral winkels in de centra van grote steden zijn zwaar getroffen door de coronapandemie doordat internationale toeristen wegbleven.

nieuwsoverzicht