Betaaltermijn van grote bedrijven aan mkb eindelijk naar 30 dagen

De Tweede Kamer heeft gisteren bijna unaniem ingestemd met het wetsvoorstel dat de wettelijke betaaltermijn verkort. MKB-Nederland is blij dat grote bedrijven de rekening van hun mkb-leveranciers straks binnen 30 dagen moeten gaan betalen. Hier heeft de ondernemersorganisatie lang en hard voor gepleit. De wetswijziging komt tegemoet aan de doorgaans zwakkere onderhandelingspositie van mkb’ers.

Bron: CreditExpo 

Mkb heeft liquiditeit nodig

Zowel de financiële- als de coronacrisis hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat een aantal grote partijen er niet voor terugdeinst de betaaltermijn bij de eerste donkere wolken te verlengen naar 90 of zelfs 120 dagen. “Hun kleinere leveranciers worden zo als een soort bank gebruikt en ik ben blij dat we daar binnenkort van af zijn. Het mkb heeft liquiditeit keihard nodig om overeind te blijven en te kunnen investeren,” aldus voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Voortraject 

Wel vraagt de ondernemersorganisatie nog aandacht voor het voortraject, met name de termijn tussen het leveren van de prestatie, het indienen van de factuur en het goedkeuren daarvan, waarna de termijn van 30 dagen pas gaat lopen. Dit voortraject maakt dat de betaaltermijn in de bouw bijvoorbeeld gemiddeld 75 dagen is. Daar is de publieke sector de grootste opdrachtgever. In het licht van de effectiviteit van de wet betaaltermijnen wil MKB-Nederland dat de overheid onderzoek gaat doen naar dit voortraject.

 

nieuwsoverzicht