CBS: aantal faillissementen stijgt met bijna 20 procent

De verwachte stijging van het aantal faillissementen is ingezet. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal faillissementen vorige maand met 18 procent is gestegen. In september gingen er 117 bedrijven op de fles, 18 meer dan vorige maand. De Raad voor de Rechtspraak, dat ook het aantal eenmanszaken meetelt, zag 174 bedrijven en individuen failliet gaan, 7 procent meer dan in augustus.

Bron: Faillissementsdossier.nl

Dalende trend in faillissementscijfers gekeerd

Een tsunami blijft vooralsnog uit maar de almaar dalende trend is vorige maand gekeerd. In de grafiek waarop het CBS de faillissementscijfers over meerdere jaren uitzet, veert de lijn in september plotseling omhoog. In september gingen er 117 bedrijven bankroet, 18 meer dan in de vier weken daarvoor. De aantallen zijn nog gering maar naar verhouding is de stijging met 18,18 procent fors.

Faillissementsindex: september 2021 is de maand van het keerpunt

Met 99 faillissementen gaat augustus 2021 de boeken in als houder van het laagterecord. Niet eerder in de afgelopen dertig jaar werden er in een maand zo weinig faillissementen genoteerd. September 2021 haalt de annalen als de maand van het keerpunt. Ook de Raad voor de Rechtspraak signaleert de omslag. Vorige maand verklaarden de rechtbanken 124 rechtspersonen (bedrijven en organisaties) en 50 natuurlijke personen failliet. In augustus waren dit er respectievelijk 122 en 41.

Euler Hermes: faillissementen nemen in 2022 toe met 34 procent

De Raad tekent aan dat het aantal faillissementen zich nog altijd op een ‘ongekend laag niveau’ bevindt. Ook het CBS nuanceert de stijging. Kredietverzekeraar Euler Hermes is somberder gestemd. Hun analisten zien in de nieuwe cijfers een bevestiging van de voorspelling die zij eerder deden. Euler Hermes gaat er vanuit dat het aantal faillissementen in Nederland in 2022 met 34 procent zal toenemen.

‘In de energiesector is het opletten geblazen‘

‘Dat lijkt een inktzwart cijfer maar in feite gaan we van laag naar ietsje minder laag,’ zegt Johan Geeroms, risk director van Euler Hermes. ‘Maar we moeten zeker alert zijn. Groothandels gaan zwaardere tijden tegemoet en het is ook opletten geblazen in de energiesector.’ Verder noemt hij de verstoring van de toeleveringsketens, het wel of niet doorzetten van de inflatie en het tekort aan personeel als risicofactoren.

nieuwsoverzicht