Facturen minder snel betaald door coronacrisis

In de maanden mei en juni van dit jaar verslechterde het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven. Dit komt door de mindere financiële gezondheid van ondernemingen als gevolg van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

Bron: RendementOnline

In het tweede kwartaal van 2020 werden facturen gemiddeld na 39,8 dagen betaald, een verslechtering vergeleken met 2019. In het tweede kwartaal van 2019 was dat nog 39,2 dagen. Ondernemingen hebben door de coronacrisis langer moeten wachten op hun geld, waardoor hun cashflow onder druk is komen te staan. Daarnaast haalden veel ondernemingen niet de omzet die ze normaal hadden in deze periode.

Effect op cashflow

Veel ondernemingen maken gebruik van financiële noodregelingen vanuit de overheid. Moeten zij straks zelfstandig verder zonder hulp, dan is de verwachting dat het aantal faillissementen zal toenemen. Ook dit zal weer effect hebben op de cashflow.

Impact coronamaatregelen op sectoren

Op sectorniveau is de impact van de coronamaatregelen ook duidelijk zichtbaar. In sectoren die door de maatregelen hard getroffen zijn, worden facturen een stuk langzamer betaald. De horeca bijvoorbeeld betaalt met 41,4 dagen facturen nu gemiddeld 5,2 dagen later dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Voorheen was de horeca de snelst betalende sector. Ook in de cultuur, sport en recreatie (40,6 dagen, +3,8 dagen langer) en de (semi)overheid (41,9 dagen, +4,6 dagen later) zijn verslechteringen duidelijk zichtbaar.

Betaalgedrag in provincies

Ook in de meeste provincies is het betaalgedrag verslechterd. Facturen worden net als vorig jaar het snelste voldaan in de provincies Zeeland (38,5 dagen), Drenthe en Friesland (beide 39,2 dagen). In Drenthe en Friesland is echter wel sprake van de grootste verslechteringen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (respectievelijk 2,5 en 1,7 dagen langzamer). Net als in voorgaande kwartalen worden facturen het traagst voldaan in Zuid-Holland en Noord-Brabant (beide 40 dagen) en Noord-Holland (40,3 dagen). Het verschil tussen de snelst en langzaamst betalende provincie bedraagt 1,8 dagen.

nieuwsoverzicht