Lichtbedrijf gered van corona-faillissement dankzij nieuwe wet

Een recente aanpassing van de faillissementswet heeft het Haarlemse lichtbedrijf Jurlights behoed voor een bankroet. Volgens MKB-Nederland kan de nieuwe wet meer bedrijven redden, die door corona in de problemen zijn gekomen. Maar door de onbekendheid ervan 'kunnen ondernemers kostbare tijd verspillen'.

Bron: RTL Nieuws 

Jurlights is een lichtinstallatiebedrijf uit Haarlem dat in 2019 een omzet van bijna 5 miljoen euro boekte. Tot vorig jaar telde het bedrijf 25 werknemers en klanten als ING en The Ocean Cleanup.

Vorig jaar werd de onderneming midscheeps getroffen door de coronacrisis. Omdat klanten hun evenementen uitstelden of schrapten viel de omzet ernstig terug.

Schuldsanering

Oprichter Jurjen Hesseling zegt vanochtend in het Financieele Dagblad (FD) dat hij daarom met zijn schuldeisers onderhandelde over een oplossing, waarbij het bedrijf slechts een klein deel van de schuld zou terugbetalen, maar enkele schuldeisers hielden een akkoord tegen.

Om die minderheid te dwingen toch akkoord te gaan, stapte het bedrijf naar de rechter.

Onder de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA), een wijziging van de faillissementswet die sinds begin dit jaar van kracht is, is het mogelijk dissidente schuldeisers onder voorwaarden mee te laten doen aan een schuldsanering.

Groen licht

Vorige week gaf de rechtbank Noord-Holland in Haarlem daadwerkelijk groen licht voor het akkoord. Het is de eerste keer dat de rechter akkoord gaat met een volledige WHOA-deal.
Uit de uitspraak blijkt dat de 121 schuldeisers van Jurlights samen bijna 1,6 miljoen euro tegoed hadden. Onder de schuldsanering krijgen zij verschillende percentages van hun vordering terug.

Zo krijgt de Belastingdienst met een vordering van ruim een half miljoen 21 procent, en 'gewone' schuldeisers 16 procent. Ook mag het bedrijf een langlopend huurcontract voor drie printers beëindigen.

MKB Nederland positief

Ondernemingsvereniging MKB Nederland laat zich in het FD positief uit over de mogelijkheden van de nieuwe wet. Volgens een woordvoerder kan die juist in de huidige tijd, waarin veel ondernemingen door corona in de problemen zijn gekomen, veel faillissementen voorkomen.

Ook advocaat insolventierecht Sjoerd Warringa is positief over de uitspraak. "In de eerste plaats valt op dat de Belastingdienst genoegen heeft genomen met een lager percentage dan gebruikelijk. In de tweede plaats is de snelheid opmerkelijk. Het akkoord is al goedgekeurd kort na de inwerkingtreding van de wet."

Warringa wijst er wel op dat de WHOA nog relatief onbekend is bij ondernemers. "Dat is jammer, want het kan ertoe leiden dat zij kostbare tijd verspillen bij het vinden van een oplossing. Daardoor kunnen ondernemingen verder in de problemen komen."

nieuwsoverzicht