Minder bedrijven opgeheven in eerste kwartaal 2021

In het eerste kwartaal van 2021 werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim 9 duizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon. Er werden 4,7 duizend bedrijven met meer dan één werkzame persoon opgeheven. Het aantal nieuw opgerichte bedrijven bedroeg 57 duizend, ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2020. Dit meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers.

Bron: CreditExpo

Eerder berichtte het CBS al dat het aantal bedrijfsopheffingen in 2020 ruim 20 procent hoger was dan in 2019. In het eerste kwartaal van 2021 lag het aantal opheffingen in alle bedrijfstakken lager dan een jaar eerder.Relatief veel horecabedrijven en webwinkels opgehevenHet aantal bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon was het eerste kwartaal van 2021 met 4 655 lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020 (5 060). Het aandeel bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon steeg wel van 13 naar 15 procent. De meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon waren te vinden bij de organisatie-adviesbureaus, namelijk 135. Ook stopten in het eerste kwartaal 125 kledingwebwinkels en 105 cafetaria’s, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen. Bij de top 10 branches met de meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon zijn relatief veel horecabedrijven en webwinkels. De webwinkels zijn een branche met grote dynamiek met zowel veel bedrijfsopheffingen als –oprichtingen. In het eerste kwartaal van 2021 zijn er 510 webwinkels opgeheven.

Aantal bedrijfsoprichtingen vrijwel gelijk aan vorig jaar

Het aantal nieuw opgerichte bedrijven was in het eerste kwartaal van 2021 aanzienlijk hoger dan het aantal bedrijfsopheffingen. In het eerste kwartaal van 2021 zijn ongeveer 57 duizend bedrijven opgericht, ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2020. Ook het aandeel opgerichte bedrijven met één werkzame persoon was voor beide periodes ongeveer gelijk: 92 procent.

Vooral veel nieuwe webwinkels

Bij de branches met de bedrijfsoprichtingen met meer dan één werkzame persoon is de detailhandel via internet ook goed vertegenwoordigd; de top 5 bestaat zelfs volledig uit verschillende typen webwinkels. Het totaal aantal opgerichte webwinkels is 1 050. Ondanks de coronacrisis staan de restaurants ook nog in de top 10 oprichtingen met meer dan één werkzame persoon. Wel werden er bijna een derde minder restaurants gestart dan in het eerste kwartaal van 2020, nog voor de coronacrisis. Het aantal opgerichte cafetaria’s, lunchrooms, snackbars en dergelijk is gelijk aan het eerste kwartaal van 2020.

 

nieuwsoverzicht