Nauwelijks faillissementen maar schijn bedriegt: ‘Ondernemer moet heel goed kijken waar hij daadwerkelijk staat’

Dat er nauwelijks faillissementen zijn tijdens de coronacrisis geeft volgens curator Alexander Claus een vertekend beeld. Faillissementen zijn er namelijk wel degelijk maar ze zijn verborgen, legt hij uit in Stand van Nederland: Generatie Next. “Ondernemers moeten zich realiseren dat als een onderneming technisch failliet is en niet meer in staat is om aan zijn schulden te voldoen, ze het faillissement wel moeten aanvragen omdat ze anders privé aansprakelijk kunnen zijn.”

Bron: WNL.nl

Vorig jaar zijn er 3000 faillissementen uitgesproken, tot nu toe zijn er dit jaar in heel Nederland 125 faillissementen uitgesproken. En daar komt ‘technisch failliet’ om de hoek kijken.

“Eigenlijk zijn er heel veel zombiebedrijven die technisch failliet zijn maar nog niet daadwerkelijk in een staat van faillissement verklaard zijn’, vertelt Claus. “Op papier lijkt het bedrijf dan in staat te zijn om schulden te betalen, maar in werkelijkheid is geld dat op de bank staat geld van de Belastingdienst of geld dat naar de Belastingdienst had gemoeten maar daar niet naartoe is gegaan.”

‘Uitstel verleend’

De Belastingdienst heeft de afgelopen anderhalf jaar heel veel steunmaatregelen mogelijk gemaakt. “Uitstel verleend dus, maar dat geld moet wel terugbetaald worden. De Belastingdienst zal dan zelf niet meteen het faillissement aanvragen. Maar op het moment dat de ondernemer de belastingschuld terug moet betalen heeft hij minder geld om andere schuldeisers terug te betalen en komt hij alsnog in de problemen.”

Het aantal faillissementen kan ook zo laag zijn omdat meer ondernemers er zelf voor gekozen hebben om de stekker uit hun bedrijf te trekken. Het afgelopen jaar kende naast een laagterecord in het aantal faillissementen ook een recordaantal stoppers.

‘Niet alleen kijken naar de bankrekening’

Volgens Claus is dit de tijd om na te denken over waar je staat met je bedrijf. “Wat die ondernemers moeten doen is heel goed kijken waar ze nu echt daadwerkelijk staan. En dan niet alleen kijken naar de bankrekening want dit geeft op dit moment echt een enorm vertekend beeld.”

nieuwsoverzicht