Ondernemers in nood: zo kan je geld halen bij de overheid

Het steunpakket voor ondernemers is weer verlengd en uitgebreid. Vanaf vandaag kunnen zij daar de eerste vruchten van plukken. Zo kunnen ondernemers met een bijna gestrand bedrijf een nieuwe, goedkope lening afsluiten.

Bron: RTL Nieuws

Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor goedkope leningen aan bedrijven die op sterven na dood zijn, maar in de kern wel levensvatbaar zijn. De leningen worden verstrekt door sociale kredietverstrekker Qredits die ook de aanvragen zal beoordelen. 

Het gaat specifiek om bedrijven die bindende afspraken hebben gemaakt met hun schuldeisers om een faillissement te voorkomen.

Lage rente

Zij kunnen vanaf vandaag maximaal 100.000 euro krediet aanvragen om de boel weer op gang te trekken. De lening, met een rente van 2,5 procent, mag over een periode van maximaal 6 jaar worden terugbetaald, de eerste 12 maanden hoef je daar nog niet mee te beginnen.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een deel van het krediet als achtergestelde lening te ontvangen. Dat betekent dat, mocht de tent toch failliet gaan, Qredits achteraan in de rij staat bij de verdeling van de boedel.

Dat is fijn bij het aantrekken van andere investeerders, die dan wat meer zekerheid hebben dat zij niet achter het net vissen.

De komende weken gaat er meer veranderen in de grote coronaregelingen. Op het eerste oog lijkt er weinig te veranderen, maar schijn bedriegt. De kleine lettertjes kunnen flinke gevolgen hebben.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), die bedoeld is om ondernemers en zelfstandigen te ondersteunen bij het betalen van de vaste lasten, krijgt een belangrijke wijziging. Wie subsidie aanvraagt over het tweede kwartaal, dat loopt van april tot en met juni, kan zelf kiezen welke periode wordt gebruikt om de referentieomzet te bepalen.

Gunstig kwartaal kiezen

Dat zit zo: de hoogte van de TVL wordt bepaald door de misgelopen omzet te vermenigvuldigen met een vastgesteld percentage aan vaste lasten. Dat is per sector bepaald.

Om te bepalen hoeveel omzet je kwijt bent geraakt wordt gekeken naar wat de 'normale' omzet (referentieomzet) was en wat die nu is. Vanaf dit kwartaal mag een ondernemer kiezen of er wordt vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 (voor de crisis) of met het derde kwartaal van 2020 (het goede kwartaal van 2020).

Ondernemers mogen zelf het gunstigste kwartaal kiezen, dus het kwartaal met de hoogste omzet.

Verder blijft de TVL hetzelfde. Er verandert wel iets heel belangrijks aan de wisselwerking tussen de TVL en de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), een regeling waarbij werkgevers geld krijgen van de overheid om de loonkosten te kunnen betalen. 

Per 1 juli telt de TVL-subsidie niet meer mee als omzet voor de NOW.

Duizenden euro's extra door kleine wijziging

Hoeveel loonsteun je uit de NOW-regeling krijgt, is ook weer afhankelijk van hoeveel omzet je kwijt bent geraakt. Tot nu toe vond de overheid dat je TVL-subsidie, wat uiteindelijk toch ook inkomsten zijn om kosten mee te dekken, mee moest rekenen bij de omzet. Anders zou je eigenlijk dubbel subsidie krijgen, en dat was niet de bedoeling. Vanaf volgend kwartaal gaat dat toch gebeuren.

Dat betekent voor mkb-ondernemers met een groot omzetverlies al snel duizenden euro's extra subsidie per maand.

Later Tozo-lening terugbetalen

Bij de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), de bijstand voor zelfstandig ondernemers, verandert ook iets. Via de Tozo kan namelijk niet alleen een uitkering op bijstandsniveau aangevraagd worden voor ondernemers die rond moeten komen van bijna niks, maar ook een bedrijfslening tot 10.000 euro.

Het terugbetalen van die lening hoeft pas een half jaar later te beginnen, op 1 januari volgend jaar. Ook mogen ondernemers er 60 maanden over doen in plaats van 42 maanden.

 

nieuwsoverzicht