Onstuimig ondernemersklimaat 2022: tekorten, lockdowns en faillissementen

Dit jaar neemt het aantal faillissementen toe, niet alleen door de lockdowns, maar ook als gevolg van de tekorten in de keten van toeleveranciers en aan grondstoffen. Daardoor zal dit jaar een onrustig ondernemersklimaat opleveren.

Bron: CMweb.nl

Dat verwacht kredietverzekeraar Atradius in een vooruitzicht van 2022. De economie lijdt al door een aanhoudend tekort aan grondstoffen en verstoringen in ketens. Er zijn tekorten aan basisproducten, zoals computerchips, dat onder meer de auto-industrie parten speelt. Zo liet BMW in november weten dat de productiecapaciteit achterliep, hoewel het Duitse bedrijf vorig jaar over het geheel genomen een recordaantal auto’s verkocht.

Schaarste grondstoffen

Er zijn ook tekorten aan basisproducten als hout, aluminium, plastic en papier. In Nederland heeft de bouw te kampen met tekorten. De stijgingen in materiaalprijzen voeren daar de druk op, omdat veel prijsstijgingen niet opeens kunnen worden doorberekend in eerder vastgestelde contracten. De toenemende energiekosten zien we pas in de loop van het jaar in de prijzen terug en dat verhoogt de druk op ondernemers verder.

Dat ziet ook de Rabobank in zijn economische vooruitzicht. De bank verwacht ook een wat onstuimiger 2022, met onder meer een toename van de inflatie in de loop van het jaar. De gestegen grondstofprijzen en problemen met toelevering zorgen niet voor deflatoire effecten, stelt de bank. Ook de gestegen energieprijzen zien we in de loop van het jaar terug in de prijzen en op korte termijn stijgen de voedselprijzen door de schaarste aan grondstoffen.

Nieuwe normaal

Maar een lichtpuntje is dat de ramingen niet fors naar beneden zijn bijgesteld, omdat Nederland steeds beter gewend raakt aan het omgaan met de coronacrisis. Door thuiswerk en leven via online platforms voor communicatie en winkelen, passen ondernemers hun afzetkanalen ook aan op dit nieuwe normaal. In 2020 kromp de economie daarom nog met 1,5 procentpunt, in 2021 was dat nog maar 0,4 procent.

‘De vorige harde lockdown heeft ons geleerd dat veel bedrijven inventief zijn geweest en alternatieven hebben gevonden,’ zegt Hoofd Acceptatie Atradius Nederland Edwin Kuhlman. ‘Denk aan de webshops, ‘click and collect’ en thuisbezorging. De economie heeft toen wel klappen opgelopen, maar is ook heel veerkrachtig gebleken. Zeker ook door de uitgebreide overheidssteun die ook nu weer van stal is gehaald, zoals de NOW en TVL. De grote vraag is echter of deze ondernemingen opnieuw in staat zijn de effecten van de lockdown op te vangen.’

nieuwsoverzicht