Toezichthouder: verhoging deurwaarderskosten niet onderbouwd

De verhoging van de gerechtsdeurwaarderstarieven is volgens toezichthouder BFT gebaseerd op een rapport dat „onvoldoende onderbouwing” biedt.

Bron: NRC.nl

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT), de toezichthouder van de gerechtsdeurwaarders, is kritisch op het plan van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) om de tarieven van gerechtsdeurwaarders te verhogen. Dat blijkt uit onderzoek van televisieprogramma Kassa, dat zaterdagavond een uitzending wijdde aan het onderwerp. Ook belangenorganisaties uiten kritiek op de verhoging omdat schuldenaars daarmee verder in de problemen kunnen raken.

De verhoging is gebaseerd op het rapport van de commissie-Oskam. Volgens het BFT biedt dat rapport „onvoldoende onderbouwing” om de tarieven te verhogen. BFT heeft een jaar geleden het ministerie van Justitie en Veiligheid geadviseerd aanvullend onderzoek te doen naar de hoogte van vergoedingen, meldt Kassa. Ook de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-Ondernemingen is van mening dat het Oskam-rapport niet geschikt om de verhoging op te baseren.

Het ministerie wil de tarieven 1 januari verhogen zodat deurwaarders een redelijke vergoeding ontvangen. Het advies van de commissie-Oskam neemt het kabinet een-op-een over. Het ministerie kon zaterdag niet direct inhoudelijk ingaan op de kritiek van BFT. Volgens de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders is de tariefverhoging nodig omdat gerechtsdeurwaarders dan beter onafhankelijk hun werk kunnen doen.

De Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden (LOSR) en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) stellen dat door de coronacrisis er meer schuldvragen worden verwacht en mensen nog dieper in de schulden kunnen raken door de stijgende tarieven. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat de tarieven met gemiddeld 16 procent omhoog gaan. Met name de meest voorkomende kosten, zoals de afgifte van een vonnis en dagvaarding, stijgen.

nieuwsoverzicht