Begin 2020 werd er opgeroepen om nog even stand te houden in een periode van coronamaatregelen. Die periode is stelselmatig verlengd en nu wordt duidelijk wat de gevolgen zijn. In Nederland snakken veel huishoudens naar financiële ruimte na een behoorlijk zwaar jaar. Kans op verlichting is er nog niet; veel Nederlanders zitten noodgedwongen thuis met loonkorting of moeten rondkomen van een uitkering. Gezien het feit dat de periode als tijdelijk bestempeld werd, hebben veel mensen te laat de geldkraan dichtgedraaid. Daardoor zijn de betalingsachterstanden opgelopen, zijn er rekeningen blijven liggen en valt er weinig meer te vinden waarmee de gaten gedicht kunnen worden.
Bron: HCnieuws.nl
De angst voor de incasso advocaat neemt toe en menig Nederlander vreest uithuiszetting. Maar hoe terecht is dat beeld eigenlijk?
Laten we bij het begin beginnen; de hypotheekverstrekkers en verhuurders zijn geen demonen die erop azen om jou zo snel mogelijk uit je woning te krijgen. De meeste grote banken zijn in gesprek gegaan met de klanten die hun hypotheek niet op konden brengen. In sommige gevallen is er gekozen voor uitstel van betaling. In andere gevallen is de complete hypotheek van tafel geveegd en zijn er nieuwe afspraken gemaakt die beter passen bij de huidige situatie.
De Nederlandse overheid heeft daarnaast tijdelijke maatregelen opgezet om huurders te beschermen en ook vanuit de verhuurders kwam al vroeg de klank dat uithuiszettingen in deze periode absoluut geen favoriete keuze zijn. Er wordt gezocht naar oplossingen.
Dit geldt niet alleen voor je woning, het geldt ook voor rekeningen die blijven liggen en die je niet meer kunt betalen. Bedrijven en de overheid weten dat incasseren in deze tijd lang niet altijd mogelijk is, dus wordt er gezocht naar een oplossing samen met de consument. Dit kan het kwijtschelden van bepaalde schulden zijn, een tegemoetkoming vanuit de overheid of het overwegen van een betalingsplan voor een langere termijn.
Woon je in Hoofddorp en heb je problemen met de betalingen en rekeningen die je op dit moment hebt liggen? Laat de enveloppen dat niet ongeopend op tafel liggen. Ga in gesprek met de bedrijven die je geld schuldig bent, ga in gesprek met de bank of verhuurder om samen tot oplossingen te komen. Lukt dit niet? Dan klop je aan bij de gemeente, die je vervolgens persoonlijk verder zal helpen. Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een jurist die kijkt naar de mogelijkheden om de situatie in goede banen te leiden zodat jij je financiën weer op de rit kunt krijgen.
Vereist is wel dat de consument bereid is om mee te werken, mee te denken in oplossingen en zelf het initiatief neemt. Hoewel gemeentes zoals de gemeente Haarlemmermeer in deze tijd eerder ingrijpen dan voorheen om een helpende hand te bieden, kan de gemeente niet alles zien wat er gebeurt. Zelf de eerste stap zetten is dus van groot belang!
nieuwsoverzicht